Vad gör dig nöjd?

Vad gör dig nöjd?

I några dagars tid har jag gått och grunnat på vad som gör mig nöjd. Ett enkelt svar på det skulle kunna vara: Ett underbart kvällsdopp efter en hel dags arbete i trädgården. Eller en kall öl på Lilla Torg. Ett skönt yogapass. Ett innerligt möte med min älskade. Dansa. Gulla med ett djur. Meningsfulla möten. Mörk choklad.
Anledningen till att jag grunnat beror på att jag nyligen blev kontaktad av en reporter från Sydsvenskans lokaldel här i Vellinge kommun som ville prata med någon som känner sig nöjd och varför.
Om du är sugen på att få veta vad mina mina funderingar på vad ordet nöjd innebär så är det bara att läsa vidare. Om du inte känner för det just nu är det helt ok. Det kan ju räcka med på att fundera på hur det skulle kännas för dig om du kastade dig i havet utan kläder!

Så vad är det som gör mig nöjd?

Först och främst beror det på hur man definierar ordet ”nöjd”
Den ena betydelsen kan vara att ”må bra”. En känsla av njutning, tillfredställelse eller glädje. Positiva känslolägen det är lätt att gilla och vilja vara i mest hela tiden om man själv fick bestämma.
Den andra betydelsen kan vara att man lever ett rikt och meningsfullt liv, där vi gjort klart för oss vad som verkligen betyder något för oss och försöker leva i samklang med det. Typ leva efter vår inre kompass.
Jag försöker helt enkelt leva och göra gott i tanke och handling både för mig själv och andra och strävar efter att gå i en riktning som jag tycker känns klok och ärlig.

För jag vet att ett liv som ägnas åt att jaga efter positiva känslor i längden är djupt otillfredsställande eftersom inga känslolägen varar för evigt (varken positiva eller negativa).
Det blir som att äta smågodis till middag, ger en kick men ingen näring.
Jag är nöjd att ha förstått att min känsla av tillfredställelse inte har särskilt mycket med andra eller yttre omständigheter att göra utan mer med mitt inre tillstånd.

Jag är nöjd med att ha insett att kortsiktig behovstillfredsställelse är en fälla man lätt snubblar in i utan att på något sätt ge näring som betyder något i längden (t ex att somna om när klockan ringer för att välja bort en skön morgonpromenad bara för att man känner sig halvdöd ögonblicket man blir väckt.

Jag är nöjd att kunna känna mig hemma i min kropp. Det hjälper mig att känna mig ”hemma” var jag än är. Jag har övat på att hitta stadga, skapa inre rymd och tillåta mig mjukna i de flesta situationer.
Jag är nöjd med att våga erkänna att jag kan känna mig lite osäker eller rädd för något, men göra det ändå.
Det kan vara allt från att tala inför grupper, säga ifrån eller uttrycka min åsikt när jag inte håller med, hoppa från en hög höjd ner i vattnet, åka zip-wire eller bara vara öppen och sårbar inför andra.
Eller erkänna att jag har fel.

Jag är nöjd att jag övat på att inte fly från jobbiga känslor genom att distrahera mig med annat, utan möta dem med tillförsikt och veta att det är så för alla ibland. Om jag står stadigt blåser känslorna så småningom igenom, och det som är kvar är jag själv, starkare än innan.

Jag är nöjd när jag lyckas överraska andra med något oväntat som jag tror gör dem glada. Det kan var små saker, som att lägga en lapp under Mats kudde ”jag älskar dig” till att överraska mina bästa vänner med något bus!
Jag är nöjd med att när jag gjort ett misstag, ändå kan tycka om mig själv och påminna mig om att alla gör fel ibland, det är en del av att vara människa.

Jag är nöjd med att ha upptäckt att jag inte behöver tro på allt jag tänker! Tankar uppstår, oavsett om jag bett dem komma eller ej. Min kraft ligger i att välja att inte låta varje tanke eller impuls leda mig i varenda riktning de pekar.
Just nu pekar i och för sig mina tankar mot middag. Jag är lyckligt lottad. Det är inte jag utan min underbara Julia Dürr som lagar veganpizza. Ett glas rött in till det kan aldrig skada. Visst är rött vin veganskt?
Hur som helst att äta något smarrigt med dem man älskar att hänga med kan aldrig bli fel. Eller vad tycker du?

Filed under Blog

Pilates, yoga- och meditationslärare i Falsterbo med djup kunskap om kroppens biomekanik och insikt om människans behov av att förstå sig själv. Kristina håller klasser, workshops, retreats och föredrag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.