Min första yogaupplevelse slutade i ett allergianfall

Vila på terassen

 

Första gången jag gick på en yogaklass var typ 1975.
Det var i en sunkig lägenhet i Västra Frölunda.
Jag och min mamma Anna-Maria Johnson ville testa vad yoga kunde innebära. Ingen av oss hade annan erfarenhet av träning förutom gympa och aerobics.

Vi åkte cirka 5 mil för att komma till kvällens aktivitet denna kalla och mörka novemberkväll för 42 år sedan, för på den tiden var yoga något mystiskt som man fick leta upp själv via annons i tidningen.
Vi berättade inte för min skeptiska pappa vart vi skulle åka. Vi skulle rätt och slätt träna.
En fredagskväll?? Pappa var nu mycket skeptisk, för han tyckte att en fredagskväll mer var gjord för lite räkor, ost och ett pat glas vin.

Nåväl, vad jag minns från denna kvällen är att vi blev bjudna på något konstigt te som smakade hö och lunkade eller snarare små-sprang i en cirkel runt kanterna på en stor persisk matta.
Vi sjöng något märkligt ljud (kunde det varit OM eller AUM?)
Jag hade oändligt svårt att kväva mina hysteriska skrattanfall som liksom vällde upp inom mig.
Jag vågade inte möta min mammas blick, eller någon av de andras heller för den delen, för då hade jag skrik-skrattat rakt ut! Jag var helt enkelt oerhört obekväm.
(pappa hade kanske rätt om hur man borde tillbringa en fredagskväll)

Senare under kvällen skulle vi göra övningar liggandes på magen och djupandas med näsan ner i mattan. Kanske gjorde vi cobran, jag vet inte.

När yogan var slut för kvällen var jag enormt lättad att få åka hem. Det var min mamma med.
Med röda och rinnande ögon och näsa började hon få riktigt besvärligt att andas.
Mamma lider av allergi mot bland annat damm och kvalster, och den där mattan vi kört ner våra ansikten i kanske inte mött dammsugaren på ett tag.
Det dröjde länge innan jag gick på ett yogapass igen. Ungefär 17 år senare testade jag igen eftersom jag väntade barn och ville lära mig andas. Utan en matta i näsan.

Vem kunde ha trott att jag idag livnär mig på yoga och meditation!?
Vem kunde ha trott att jag skulle resa med grupper till olika platser i världen för att leda yoga, meditation och vandring?

Inte jag i alla fall.
Men så är det.

Här står jag vid poolen på Cas Bernats med Puerto Soller i bakgrunden. Riktigt härlig plats att göra yoga på om jag får säga min mening. Eller bara sitta och titta ut över dalen och havet. Inga äckliga dammiga gamla mattor att köra näsan i här inte!

Modifierad brygga vid poolen

 

Om du är nyfken på min nästa resa till Mallorca 11-18 mars 2018 är det bara att läsa mer här.
Just nu har 11 kvinnor anmält sig till denna vecka som innehåller yoga, meditation, vandring, samtal, vila, matlagning och en massa annat! Det finns 4 platser kvar i dubbelrum.

Cat Bernats, pool och del av huset

Vy över Puerto Soller

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.