Om mig

kristina_durr_web

Kristina Dürr heter jag och driver tillsammans med min man Kullåkra Gård  – Yoga, Pilates & Retreat på Österlen.

Kullåkra Gård är mitt mest spännande och innerliga projekt någonsin!! På denna undersköna plats  med havet som fond finns ett unikt helhetstänk för kropp och själ med våra djur, antiinflammatorisk mat, träning, yoga, design, natur, stillhet och aktivitet.

Jag är pilates- och yogaläraren som fick lägga ifrån mig alla föreställningar om hur livet borde vara när drömmen om det perfekta livet vid havet på den engelska landsbygden föll spillror. Från en plats djupt inombords kom en dag insikten om att jag levt i en fantasivärld. När jag insåg hur jag under lång tid missunnat mig själv det jag mest längtade efter förändrades mitt liv för alltid.  – Vi behöver fylla på oss själva, men vet ofta inte hur.

I dag inspirerar jag andra på ett lättsamt och humoristiskt sätt att våga lyssna på sin inre röst, återknyta kontakten med sin kropp och bli starkare både fysiskt och mentalt.

Min djupa kunskap om kroppens biomekanik, intresse för hälsa, anti-inflammatiorisk mat, yoga, pilates och funktionell träning kommer verkligen till sin rätt här på Kullåkra Gård! Genom min personliga och långa erfarenhet av mindfulness och meditation, passion för personligt ledarskap och förståelse för människors längtan att finna modet att vara sig själva, finns utrymme för var och en att växa utan att sträva eller bli jämförd med andra. Här blir ingen utvärderad, man får komma och vara precis som man är, få en chans att upptäcka och komma närmare sin egen kärna. Jag möter dig där du är, just nu.

Jag är utbildad yogalärare 500 RYT och pilates-instruktör och har hunnit skaffa mig djup kunskap om kroppens biomekanik och har numera lång erfarenhet av undervisning. Förutom den obligatoriska grundutbildningen till yogalärare med Nordiska Yogainstitutet på 200 timmar, har jag gått ytterligare 300 påbyggnadstimmar och har valt att fördjupa mig i anatomi, biomekanik, yoga som terapi, meditation, Rehabyoga och smärtproblematik.

Att växa upp i hälsans anda med föräldrar som drev hälsohem och en mamma som tidigt lärde mig om vikten av en hälsosam livsstil och människans inre skönhet har starkt påverkat mina val i livet. Jag tror jag var den enda på vår gata som fick testa avslappningsövningar, affirmation, bovetegröt, vitlöksvatten och vetegräs under 70-talet! Det har inspirerat mig att själv leva med rörelse, god och näringstät mat, medveten närvaro och öppenhet som livsstil. Jag älskar att lära mig nya saker och förstår att vi fortsätter utvecklas hela livet. Ingen har alla svar och det är inte heller meningen. Vi behöver hitta våra egna.

Med mamma som förebild utbildade jag mig till hälsorådgivare, massör, gym- och gruppträningsinstruktör. Jag öppnade min första massagepraktik när jag var strax över 20 år och vid 30 drev jag ett gym och hälsocenter för kvinnor i Göteborg. Men något inom mig längtade efter en träningsform som inkluderade mindfulness vilket några år senare ledde till att jag  började utbilda mig till  pilates-instruktör i England 2002.

Flytten till England skedde 1998 då jag, min dåvarande man och våra barn bytte ut en förort utanför Göteborg till Cornwall i sydöstra England. Där bodde vi med havet som granne i 12 år. Det var en stor omställning som innebar många utmaningar och fick mig att växa som människa på flera plan. Någon sa: Var tacksam för motgångarna, det är våra bästa lärare. Och det stämmer.

Eftersom jag alltid varit egen företagare beslutade jag starta verksamhet även i England, och jag lärde ut pilates till hundratals människor. Många sjukgymnaster, kiropraktorer och osteopater i området remitterade regelbundet sina patienter till mina klasser. Det var en lärorik tid och inspirerade mig att fortsätta utbilda mig.
Sedan 2013 har dock yogan allt mer tagit över.

Jag har valt att fördjupa mig inom områden som smärtproblematik, belastningsskador, yogaterapi och Rehab yoga. Utöver det ägnar jag mycket av min tid åt mindfulness & meditation med några världens ledande auktoriteter inom dessa områden som mina lärare – Jack Kornfield, Tara Brach och Adyashanti.  Ytterligare en viktig person, som faktiskt är både förebild och vän är Björn Natthiko Lindeblad. Vi har tillsammans arrangerat tre retreater i Sverige.

Jag försöker hålla min egen inre visdom levande och övar på att omsätta denna praktiskt i mitt eget liv, och dagligen påminna mig om det som verkligen känns viktigt och sant.

Vi har alla unika egenskaper. Min specifika gåva är att se hela människan, lyssna med hela min inneboende intelligens och hjälpa människor att få kontakt med sin kropp och känna sig hemma i den, främst genom yoga, pilates och meditation. Jag vill förmedla ett inre lugn, samtidigt som tillit den egna kraften uppmuntras. När du inser att du klarar mer än du tror, både fysiskt och mentalt växer både glädje och styrka inombords! Jag vill påminna om att sårbarhet är en styrka som visserligen innebär att man inte kan välja bort ovissheten, riskerna och den känslomässiga nakenheten i vår dagliga tillvaro, men den öppnar också upp för spontanitet, innerlighet och djupare relationer.

Jag tror att vi är många som längtar efter att finna en hälsosam balans mellan aktivitet och återhämtning, men vet inte riktigt hur! Visst vet vi att stress påverkar oss negativt men lever samtidigt i ett samhälle där inget någonsin är nog.  I stort sett allt vi gör är målinriktat, det skall vara mätbart, leda någonstans…kort sagt – vi tycks alltid vara på väg! Det är här jag upplever att yoga och meditation kan ha stor effekt.

Yogan kan ge en djup kroppskännedom och insikt. Kombinationen av rörelse, nedvarvning, andning och meditation kan vara fantastiskt effektiv. Det är viktigt att lära sig möta sin ”inre kritiker” på ett konstruktivt sätt, leva så nära sin egen sanning det går och verkligen förstå kraften av kroppens oerhörda intelligens. Det är genom kroppen vi kan uppleva och hantera många av de skiftningar som sinnet presenterar, och genom en ökad kroppsmedvetenhet kan vi alltid känna oss hemma, oavsett utmaning, situation eller yttre omständigheter.

I dag har jag över 30 års professionell och personlig erfarenhet av hälsa, träning, stress och meditation. Precis som du har jag fått möta både glädje och sorg och mycket annat som påverkar människans välbefinnande. Under åren har jag hunnit skaffa mig djup kunskap om kroppens biomekanik och har ett genuint intresse för människans behov av att förstå sig själv.

Min drivkraft är att hjälpa andra hitta sina verktyg och inneboende styrka, öva upp sin tillit till sig själva och tillåta sig att vara varsamma med sig själva, särskilt när livet känns svårt. Det finns mycket vi själva kan göra för att leva så harmoniskt vi kan. För mig har yoga och meditation varit en av de verktygen. Det är klart att jag blir glad av att få dela med mig av mina kunskaper och min passion till andra!